هیپوترمی یا سرمازدگی یک بیماری است که بدنبال کاهش دمای بدن باعث آسیب به همه اندام ها و اختلال کارکرد آنها میشود. این وضعیت در صورت پیشرفت و عدم پیگیری می تواند باعث مرگ موجود زنده شود. اگر دمای مرکزی بدن به زیر ۲۵ درجه سلسیوس برسد به احتمال قوی مرگ بدون بازگشت اتفاق می افتد.
علایم و درمان هیپوترمی چیست؟
علایم هیپوترمی شامل ۱:تغییر وضعیت روانی و دیس اورینته بودن میباشد.۲:لرز اولین واکنش بدن به هیپوترمی است.۳:چنانچه دمای شکم فرد سرمازده خنک تر از پشت دست فرد ارزیابی کننده باشد هیپوترمی اتفاق افتاده است. ۴:پایین بودن دمای بدن از طریق سنجش دمای رکتال.
فرد سرمازده باید زودتر به یک محل گرم انتقال یابد و اولین اقدام در مورد فرد هوشیار قرار دادن اندام در آب گرم است. این فرایند درد زیادی دارد که باید با دارو های مسکن مهار شود.
حال این سوال پیش می اید که قرار دادن اندام ها در آب داغ و بسیار گرم مفید است؟ پاسخ ما منفی است اندام ها در آب گرم باید قرار بگیرند.برای افراد هوشیار نوشیدنی گرم توصیه میشود. چنانچه فرد سرمازده هوشیار نباشد و علایم حیاتی نداشته باشد احیای قلبی ریوی طولانی مدت توصیه می شود و اگر سرمازدگی به صورت فلش فریز یا یخ زدن ناگهانی نباشد احتمال برگشت بیمار بالاست. سرمازدگی معمولا در دماهای بسیار پایین مثل منفی ۴۰ درجه و بیشتر اتفاق می افتد و اگر فرد لباس مناسب نداشته باشد وقوع سرمازدگی سبب پارگی سلول ها و کریستالی شدن مایع داخل سلول ها شده و مرگ برگشت ناپذیر به همراه دارد.
سرمازدگی بیشتر در افرادی که در فضای باز کار میکنند ، بی خانمان ها و علاقمندان به ورزش های زمستانی دیده می شود و در کسانی که بیماری های خاص دارند مانند بیماری عروقی و یا در افراد دیابتی احتمال سرمازدگی بیشتر است. وقتی اندام سرمازده گرم می شود احساس درد و یا شوک الکتریکی و یا ضربان در اندام حس میشود. مهمترین اقدام در پیشگیری از سرمازدگی خروج از محل سرد و مصرف مایعات گرم مثل چای است.